Ekologiczny baton Powerbread "asem w rękawie" polskich skoczków?

  • 2008-04-29 17:07

Marek Siderek - zastępca dyrektora d/s sportowych w PZN oraz sędzia międzynarodowy skoków narciarskich udzielił krótkiego wywiadu na temat przygotowań skoczków do nowego sezonu oraz diety, jaką muszą stosować, aby powrócić do optymalnej dyspozycji.

Sezon za nami. Na górskich szczytach topnieją resztki śniegu. Czym więc zajmują się w tej chwili nasi najlepsi skoczkowie?

- W każdym programie szkolenia, w danym makro-cyklu, również w skokach narciarskich obowiązuje tzw. okres przejściowy. Głównym celem tego okresu jest zmniejszenie obciążeń treningowych, roztrenowanie i odpoczynek bierny. Aktualnie zawodnicy grup szkoleniowych PZN w konkurencjach klasycznych i alpejskich biorą udział w zgrupowaniach leczniczych, odnowie biologicznej, czy wreszcie leczą wszelkie urazy jeżeli takowe miały miejsce. Oczywiście dla młodych adeptów skoków narciarskich i nie tylko, to okres w którym nadrabiają także zaległości w szkole czy na uczelni.

Jak wyglądają przygotowania do kolejnego sezonu?

- W chwili obecnej do kolejnego sezonu przygotowują się głównie trenerzy oraz ich asystenci i współpracownicy. Dla nas to czas dokładnego zaplanowania całego nowego roku szkoleniowego ze szczególnym uwzględnieniem: obciążeń treningowych, planu startów głównych i kontrolnych, czy planu badań lekarskich i diagnostycznych.

Czy poza sezonem skoczków również obowiązuje dieta?

- Każdego zawodnika w konkurencjach klasycznych i alpejskich, w jakim by nie był okresie cyklu szkoleniowego, obowiązuje określona dieta. W czasie przejściowym zmniejszone są obciążenia treningowe, w związku z czym występuje u zawodników mniejszy "wydatek energetyczny". W sposób naturalny masa ciała zawodników ulega niewielkim wahaniom i zazwyczaj w tym okresie "przybierają oni na masie", zależy to jednak od indywidualnych cech każdego zawodnika.

Jak bardzo odpowiednia dieta ma wpływ na przygotowanie do sezonu i późniejsze utrzymanie formy podczas jego trwania?

- Oczywiście określona dieta miała i ma duży wpływ na cały okres przygotowawczy i startowy. W przypadku skoków narciarskich dotyczy to przede wszystkim utrzymania na określonym poziomie wskaźnika BMI, zwłaszcza podczas startów w zawodach ujętych w kalendarzu FIS i PZN. W konkurencji skoki narciarskie, dieta zawodników powinna pochodzić głównie z produktów posiadających w swoim składzie węglowodany i białko.
Ważną rzeczą jest, aby w danym okresie roku szkoleniowego, zwracać uwagę na Indeks Glikemiczny /GI / spożywanych produktów. Niski indeks spożywanych produktów, zalecany jest w dniu startu, a wysoki w okresie przygotowawczym, startowym, w trakcie treningu i zaraz po zawodach. Problemem opracowania prawidłowej diety, indywidualnie dla każdego zawodnika czy zawodniczki, w danej konkurencji, powinien się zajmować dietetyk.

Czy w tym roku kadra posiada jakieś "asy w rękawie", które mają pomóc w przygotowaniu skoczków do sezonu?

- Myślę, że każdy z trenerów głównych grup szkoleniowych PZN w skokach narciarskich, po bardzo dokładnym zaplanowaniu roku szkoleniowego, takiego "asa" wyciągnie z rękawa. Polski Związek Narciarski, szukając kolejnych udoskonaleń w przygotowaniu sportowców, podpisał już umowę z firmą "EKOPRODUKT" i włączył do diety kadry PZN produkowany przez nią ekologiczny baton energetyczny Powerbread. Może więc to on będzie tym "asem" na nowy sezon.


Trzymajmy więc mocno kciuki i życzmy szczęścia naszym kadrowiczom. Bardzo dziękuję za wypowiedź.


Marcin Jellinek, źródło: Highlite PR
oglądalność: (10251) komentarze: (31)

Komentowanie jest możliwe tylko po zalogowaniu

Zaloguj się

wątki wyłączone

Komentarze

  • Anonimowy Anonim doświadczony

    Krew zalewa człowieka za przeproszeniem jak oni sobie w PZN takie jajca robią! Tym trzeba się zająć! Wykopać Tajnera i całą bandę!

  • obserwator doświadczony

    Buhahahahaha.Smiesznie sie to czyta.Batony odrodza polskie skoki.No wlasnie takie batony jak Siderek to zrobia.

  • anonim

    Zwyczajnie robią nas kibiców w batona:))

    Żadne nawet najbardziej ekologiczne żarcie nie pomoże zawodnikowi w optymalnej formie, tzn.aby do niej doszedł.
    Tylko trener, który zna się na swojej robocie potrafi przygotować zawodnika do sezonu czy poszczególnych zawodów.
    A ja bynajmniej takiego nie widzę:(

  • anonim

    PZN-owskie pasibrzuchy też powinny zacząć dietę. Najlepiej przymusową, spowodowaną NISKIMI ZAROBKAMI.

  • anonim

    Najwięcej energii to ten batonik doda działaczom. Musieli dostac spore prowizje za zamowienie tego "cudownego jedzonka" dla sportowców za kase PZN.
    I trochę dziwne, że skoczkowie, którzy licza każdą zjedzona kalorię, by nie przytyć będą się obżerać wysokoenergetycznym batonem.

  • anonim
    robią batona

    nie macie umiaru, jeszcze kilka takich newsów i pęknę z śmiechu. Obstawiam że zamiast wyników będzie bardzo wielki baton.

  • Luk profesor

    no i Kaczyńscy też są grubasami. Że o Ryszardzie Kaliszu nie wspomnę. (ale to ogólniej z polityki)

    A PZN i trenerzy myślą że batonik im pomoże skakac daleko... hahahah

  • indor_ weteran
    No..

    Siderek - wąsaty grubas
    Tajner - wąsaty grubas
    Włodarczyk - grubas
    I założę się, że jakbym się przeszedł do pzn-u to co drugi "działacz" to byłby spasiony jak świnia wąsacz.
    Postkomunistyczne dziadki, których grube tyłki nie chcą się odkleić od stołków, którzy na popularności Małysza ożarli się, nachlali, całą kasę przechlali i przeżarli i nie zrobili NIC dla polskich skok.ów. Tylko reklamami potrafią się obklejać.

  • indor_ weteran

    Czemu wsztscy "działacze" w PZN-ie to takie grubasy?
    Tajner się w pewnym momencie ledwo w tv miescił..
    I do tego te wąsy, buractwo.

  • marekrz bywalec
    Już jak przeczytałem tytuł wiedziałem, że będzie śmiesznie

    Baton asem w rękawie :-). Nic tylko pogratulować poczucia humoru panu Siderkowi. Prima aprilis się nie skończył. Najpierw Kruczek trenerem, potem Mateja asystemntem, teraz batonowy as w rękawie. Co jeszcze nas czeka? Tonio Tajner w kadrze A?

  • Julka weteran

    Baton asem w rękawie? Nie wiem czy się śmiać czy płakać z rozpaczy.
    Oby te ostatnie genialne pomysły PZNu przyniosły same pozytywy.

  • Jurek12 początkujący
    Dołonczyci jeszcze

    Powinno być jeszcze dodane Cetniewo na ten portal cos Centrum Przygotowań Olimpijskich terz jestem sportowcem Klubu Lekkoatletycznego Ziemi Puckej LKS Puck

  • Punkaaa początkujący

    No fajnie by było znowu zobaczyć Mateusza Rutkowskiego w kadrze:D A jeśli jednym z ,,asów na nowy sezon'' jest baton no to strach pomyśleć co to będzie..hehe

  • trans bywalec

    baton ma byc udoskonaleniem w przygotowaniu sportowców...
    Bez zartow. Wolałbym, zeby skoczkowie mieli udoskonalony kombinezon, udoskonalone tunele aerodynamiczne,zbudowaną skocznie w wisle malince,udoskonalone smary etc.

  • anonim

    ..."Problemem opracowania prawidłowej diety, indywidualnie dla każdego zawodnika czy zawodniczki, w danej konkurencji, powinien się zajmować dietetyk. "

    A nasza kadra ma jakiegos dietetyka?
    Jeśli tak, to czemu nie pomoże Mateuszowi Rutkowskiemu zrzucić kilka kilogramów i opracowac optymalnej diety dla niego, by mógł szybko wrócić do formy i byc wsparciem dla Adama Małysza i drugiim wielkim filarem naszej kadry?

  • Anika profesor

    To żadna nowość.
    Właściwości ekologicznego batonu energetycznego jako pierwsi wypróbowali sportowcy z Polskiej Kadry Narciarskiej podczas zgrupowania w Norwegii. Szef wyszkolenia PZN, Marek Siderek, zdecydował się testować prototyp produktu na przedsezonowym zgrupowaniu kadry odbywającym się w listopadzie w Norwegii. Produkt został wypróbowany w warunkach treningowych i uznany za prawdziwą rewelację. Po konsultacji z dietetykiem kadry Panią doktor Barbarą Frączek Powerbread został oficjalnie włączony do diety naszej kadry narciarskiej i jest spożywany przez skoczków, biegaczy narciarskich, slalomistów. Życzymy sukcesów!

    Jakoś tych sukcesów zabrakło w minionym sezonie, czyli niewiele jest wart, bez odpowiedniego treningu...

  • anonim

    O dziwo - bananów nim nie ma, vegx ;)
    A co jest? "melasa, płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki jęczmienne, morele suszone, rodzynki, jabłko suszone, płatki pszenne, olej kokosowy, mąka pszenna razowa, ekspandowane ziarno amarantusa, sezam, siemię lniane, wiórki kokosowe" ;)
    Ma nawet swoją stronę :D www.powerbread.pl

  • vegx redaktor

    Bułka z banenem w batonie. Myślę, że powinniśmy się skupić na udoskonaleniem naszego procesu szkoleniowego jednak na innym polu. Na batony jeszcze przyjdzie czas, bo to szczegół, a nawalają podstawy.

  • Beti bywalec

    Baton asem....hahaha
    W sumie nadziei pozostaje szukać już tylko w batonach :P, ale kto wie.

Regulamin komentowania na łamach Skijumping.pl