Strona główna • Puchar Świata

Adam Małysz promował oscypki i śliwowicę

W sobotę po konkursie drużynowym w Planicy odbyła się impreza, którą na pożegnanie sezonu zorganizowano w wiosce dla zawodników. Zgodnie z przyjętymi zasadami skoczkowie sami przywożą na tę okazję tradycyjne potrawy ze swoich krajów. Nasza drużyna do Słowenii przywiozła: oscypka, kiełbasę, "krówki", a także śliwowicę, którą chętnym podawał sam Adam Małysz.


W innych ekipach serwowano: sery, smażone ryby, kiełbasę, łososia, a u Rosjan - kawior. Największym zainteresowaniem cieszyło się jednak stanowisko Szwajcarów i to nie tylko dlatego, że potrawę serwował sam Simon Ammann. Podwójny złoty medalista olimpijski przygotował własnoręcznie danie nazywane Raclette, czyli stopiony na specjalnym piecyku ser z gotowanymi ziemniakami i przyprawami.