Strona główna • Polskie Skoki Narciarskie

Ekologiczny baton Powerbread "asem w rękawie" polskich skoczków?

Marek Siderek - zastępca dyrektora d/s sportowych w PZN oraz sędzia międzynarodowy skoków narciarskich udzielił krótkiego wywiadu na temat przygotowań skoczków do nowego sezonu oraz diety, jaką muszą stosować, aby powrócić do optymalnej dyspozycji.


Sezon za nami. Na górskich szczytach topnieją resztki śniegu. Czym więc zajmują się w tej chwili nasi najlepsi skoczkowie?

- W każdym programie szkolenia, w danym makro-cyklu, również w skokach narciarskich obowiązuje tzw. okres przejściowy. Głównym celem tego okresu jest zmniejszenie obciążeń treningowych, roztrenowanie i odpoczynek bierny. Aktualnie zawodnicy grup szkoleniowych PZN w konkurencjach klasycznych i alpejskich biorą udział w zgrupowaniach leczniczych, odnowie biologicznej, czy wreszcie leczą wszelkie urazy jeżeli takowe miały miejsce. Oczywiście dla młodych adeptów skoków narciarskich i nie tylko, to okres w którym nadrabiają także zaległości w szkole czy na uczelni.

Jak wyglądają przygotowania do kolejnego sezonu?

- W chwili obecnej do kolejnego sezonu przygotowują się głównie trenerzy oraz ich asystenci i współpracownicy. Dla nas to czas dokładnego zaplanowania całego nowego roku szkoleniowego ze szczególnym uwzględnieniem: obciążeń treningowych, planu startów głównych i kontrolnych, czy planu badań lekarskich i diagnostycznych.

Czy poza sezonem skoczków również obowiązuje dieta?

- Każdego zawodnika w konkurencjach klasycznych i alpejskich, w jakim by nie był okresie cyklu szkoleniowego, obowiązuje określona dieta. W czasie przejściowym zmniejszone są obciążenia treningowe, w związku z czym występuje u zawodników mniejszy "wydatek energetyczny". W sposób naturalny masa ciała zawodników ulega niewielkim wahaniom i zazwyczaj w tym okresie "przybierają oni na masie", zależy to jednak od indywidualnych cech każdego zawodnika.

Jak bardzo odpowiednia dieta ma wpływ na przygotowanie do sezonu i późniejsze utrzymanie formy podczas jego trwania?

- Oczywiście określona dieta miała i ma duży wpływ na cały okres przygotowawczy i startowy. W przypadku skoków narciarskich dotyczy to przede wszystkim utrzymania na określonym poziomie wskaźnika BMI, zwłaszcza podczas startów w zawodach ujętych w kalendarzu FIS i PZN. W konkurencji skoki narciarskie, dieta zawodników powinna pochodzić głównie z produktów posiadających w swoim składzie węglowodany i białko.

Ważną rzeczą jest, aby w danym okresie roku szkoleniowego, zwracać uwagę na Indeks Glikemiczny /GI / spożywanych produktów. Niski indeks spożywanych produktów, zalecany jest w dniu startu, a wysoki w okresie przygotowawczym, startowym, w trakcie treningu i zaraz po zawodach. Problemem opracowania prawidłowej diety, indywidualnie dla każdego zawodnika czy zawodniczki, w danej konkurencji, powinien się zajmować dietetyk.

Czy w tym roku kadra posiada jakieś "asy w rękawie", które mają pomóc w przygotowaniu skoczków do sezonu?

- Myślę, że każdy z trenerów głównych grup szkoleniowych PZN w skokach narciarskich, po bardzo dokładnym zaplanowaniu roku szkoleniowego, takiego "asa" wyciągnie z rękawa. Polski Związek Narciarski, szukając kolejnych udoskonaleń w przygotowaniu sportowców, podpisał już umowę z firmą "EKOPRODUKT" i włączył do diety kadry PZN produkowany przez nią ekologiczny baton energetyczny Powerbread. Może więc to on będzie tym "asem" na nowy sezon.

Trzymajmy więc mocno kciuki i życzmy szczęścia naszym kadrowiczom. Bardzo dziękuję za wypowiedź.