Dawid Kubacki: Ludzie robią tutaj wszystko po swojemu

  • 2018-11-30 20:28

Dawid Kubacki podczas pierwszego dnia rywalizacji na obiekcie Aist w Niżnym Tagile prezentował solidny poziom. Podczas treningów zajmował miejsca w czołowej dwudziestce (6. i 17. pozycja), natomiast w serii kwalifikacyjnej uzyskał 120,5 metra, co dało mu pewny awans do konkursu (15. miejsce). Jak ocenił dzisiejsze skoki oraz organizację zawodów w Rosji?

- Czuję się dobrze po dzisiejszym dniu. Może lekko niewyspany, bo trzeba było dzisiaj dość wcześnie wstać na polski czas, ale nie jest źle. Myślę, że moje skoki nie wyglądały najgorzej – zwłaszcza, że to były próby treningowe. Podszedłem do tego na spokojnie. Nie były może wybitne, ale również nie były złe. Uważam, że mogę ten dzień zaliczyć do udanych. Jutro trzeba pracować dalej.

- Dzisiaj nieco przeszkadzał nam wiatr, a oprócz niego bardzo niska temperatura. To pierwsza taka sytuacja w tym sezonie, bo nawet w Ruce mróz nie dawał się nam we znaki tak, jak tutaj. Było troszeczkę inaczej, ale nie powiedziałbym, że warunki były dramatyczne. Na skoczni wiatr był zmienny. Jeden miał szczęście, drugi nie. Mimo to, sądzę, że nie było zbyt wielkiego problemu z warunkami.

- W Rosji jest inaczej, niż w Europie. Ludzie robią tutaj wszystko po swojemu. Ma to pewien klimat, ale akurat jeżeli chodzi o samą skocznię i organizację zawodów, to nie ma zbyt wielkich różnic w porównaniu z innymi europejskimi obiektami. Pod tym względem wszystko wygląda podobnie, a wszystko, co dzieje się wokół tego, można traktować jako ciekawostkę.

- Jeśli chodzi o jedzenie na miejscu, do tej pory nie narzekam. Teraz jestem przed kolacją, zobaczymy, czy podtrzymam po niej to zdanie <śmiech>.

Korespondencja z Niżnego Tagiłu, Tadeusz Mieczyński


Piotr Bąk, źródło: Informacja własna
oglądalność: (3818) komentarze: (2)

Komentowanie jest możliwe tylko po zalogowaniu

Zaloguj się

wątki wyłączone

Komentarze

  • Bernat__Sola profesor

    W sumie jest 2 redaktorów o inicjałach PB, możnaby w jakiś sposób wyróżnić redaktorów P. Borkowskiego i P. Bąka. Co do jedzenia, pewnie na obiekcie w Râsnovie bufet lepszy :D.

  • dar06 doświadczony

    co kraj to inny obyczaj a skocznia równa dla wszystkich

    tylko ten wiaterek komu powieje na ruskiej ziemi

Regulamin komentowania na łamach Skijumping.pl