Peter Prevc - pierwszy czy drugi? Walter Hofer wyjaśnia

  • 2015-04-01 01:08

Ostatni sezon Pucharu Świata w skokach narciarskich zakończył się historycznym wydarzeniem. Po raz pierwszy największą liczbę punktów zgromadził nie jeden, a dwóch zawodników. Zgodnie z regulaminem, zdobywcą Kryształowej Kuli został Severin Freund, który odniósł w sezonie większą liczbę zwycięstw. Więcej niewiadomych tyczy się końcowej pozycji Petera Prevca w klasyfikacji generalnej.

Pierwsze niejasności pojawiły się jeszcze podczas transmisji telewizyjnej z ostatnich zawodów sezonu w słoweńskiej Planicy. W grafice przedstawiającej końcową klasyfikację Pucharu Świata Severin Freund i Peter Prevc zostali sklasyfikowani ex aequo na pierwszym miejscu. Jednak już podczas dekoracji najlepszej trójki zawodników sezonu 2014/2015, przy nazwisku Słoweńca widniała informacja o drugiej pozycji, zaś po kilku chwilach podopieczny Gorana Janusa ponownie został przedstawiony jako współtriumfator klasyfikacji.

Na dalsze rozbieżności uwagę zwraca nasz czytelnik, pan Łukasz Bień. Na stronie internetowej FIS we wszystkich dostępnych wersjach końcowej klasyfikacji sezonu Peter Prevc zajmuje pierwsze miejsce ex aequo z Severinem Freundem. Nie do końca jasny jest również zapis punktu 3.1.3 regulaminu Pucharu Świata w skokach narciarskich, który mówi: "Punkty PŚ zdobyte we wszystkich konkursach indywidualnych sezonu będą sumowane, aby wyłonić zwycięzcę klasyfikacji ogólnej PŚ. Gdyby dwóch lub więcej zawodników miało tę samą liczbę punktów w końcowym rozrachunku, kolejność zostanie ustalona zgodnie z wyższą liczbą zwycięstw w zawodach indywidualnych i dalej wedle kolejnych miejsc w zawodach PŚ".

Czy zatem Peter Prevc powinien być uznawany jako współzwycięzca tegorocznej edycji Pucharu Świata? A może wspomniany przepis decyduje nie tylko o właścicielu Kryształowej Kuli, ale także o konkretnych pozycjach i pomimo identycznej liczby punktów Słoweniec jest zdobywcą drugiego miejsca? O rozwiązanie tej kwestii poprosiliśmy dyrektora Pucharu Świata Waltera Hofera.

- Jak słusznie zauważyliście, obaj zawodnicy uzyskali taką samą liczbę punktów. Ostateczny sukces należał do Severina, choć obaj zajęli tę samą pozycję w klasyfikacji generalnej - wyjaśnia Hofer i dodaje: - Dwa pierwsze miejsca, niezależnie czy mają miejsce w trakcie czy na koniec sezonu, mają również znaczenie dla listy startowej. Tutaj również ten sam przepis (lepsze pozycje w konkursach) będzie uwzględniany. Oznacza to, iż na rozpoczęcie sezonu, Peter będzie startował jako przedostatni, zaś Severin jako ostatni zawodnik. To jest przepis, który zachowuje ich obu arytmetycznie na tym samym miejscu, ale jego skutkiem jest rozstrzyganie sporów właśnie poprzez najlepsze rezultaty. Przy układaniu listy startowej zawodów niezbędne jest nawet losowanie, jeżeli zawodnicy osiągnęli identyczne wyniki w indywidualnych zawodach (co kilka razy się już zdarzyło).

Zgodnie ze słowami Waltera Hofera, Severin Freund i Peter Prevc powinni być klasyfikowani ex aequo na pierwszym miejscu klasyfikacji generalnej Pucharu Świata, podobnie jak rzecz się ma z innymi przypadkami równej liczby punktów uzyskiwanymi przez zawodników sklasyfikowanych niżej w rankingu. Powyżej wspomniany przepis reguluje tylko sprawę właściciela Kryształowej Kuli. W tym przypadku zadziałał on na korzyść reprezentanta Niemiec, zaś Słoweniec mógł tylko przyglądać się radości swojego rywala. - Tak czy inaczej, przepis jest przepisem. Jest to jednak nieprzewidywalna sytuacja - kończy Hofer.


Adam Bucholz, źródło: Informacja własna
oglądalność: (19055) komentarze: (134)

Komentowanie jest możliwe tylko po zalogowaniu

Zaloguj się

wątki wyłączone

Komentarze

  • anonim
    :-)

    Noty dla Niemca od MS były wyciągane z Kapelusza każda i to każda pupilek mediów i sędziów oraz niemieckiej telewizji musiał wygrać KK. Bo co to by było gdyby tak nie było. Jak kto Peter który nic nie wygrał miał sięgnąć po KK ( ta Słoweńska Mafia z Tepeszem tatą na samym początku) nigdy wżyciu. I pewnie stąd te oceny dla Niemca na które w ogóle nie zasługiwał.

    Przez sędziów idiotów przestalam lubić i doceniać Fraunda. ( Pół Mistrz Świata z Lotów i Farciarz).

  • anonim

    Widzę, że ten niepotrzebny spór o prowadzenie w klasyfikacji PŚ trwa dalej. Podzielam zdanie jakledw12, Nazwa użytkownika i Stingera, który chyba nieźle się namęczył próbując to logicznie wytłumaczyć innym.
    Swoją drogą, Peter póki co, może pocieszyc sie tym https://38.media.tumblr.com/961494663e4b28110effdbea3 d91fcaf/tumblr_nkarnhHYdI1rw4ylno1_500.gif

  • anonim
    Puchar Świata

    Zdobywcą Pucharu Świata jest Severin Freund.


    Peter Prevc nie zdobył Pucharu Śiwata bo nie otrzymał Kryształowej Kuli.

    Kryształową Kulę otrzymuje się za zwycięstwo w Klasyfikacji Pucharu Świata. I owy Puchar wygrał Freund.

    Tyle:)

  • anonim

    Znowu Niemiecka Swinia ustala reguły gry Gdyby Hoffer tego nie ustalał przy biórku Prevc i Freund mieli by razem złoto Moim zdaniem Freund nie zasłużył na złoto a Prevc na srebro. Pare razy Freund dostawał noty z kapelusza i robiono wszystko by wygrał inaczej punktowano niemców i resztę

  • anonim
    @dervish

    "World Cup Standing
    The WCJ points of all individual competitions of the current season will be counted for the WCJ overall winner.
    If two or more competitors have the same number of points at the final evalua- tion, the order will be determined according to the highest number of individual victories resp. according to the successive ranks in FIS World Cup events."

    Tytuł tego przepisu brzmi: "World Cup Standing". Wiesz co to oznacza?

  • dervish profesor

    Freund jest zdobywcą Pucharu Świata. Puchar Świata to Kryształowa Kula.

    Prevc i Freund są sklasyfikowani ex aequo na 1 miejscu klasyfikacji generalnej PŚ. Tak wiec obaj są zwycięzcami tej KLASYFIKACJI. A o tym ktry z nich wygrał Puchar Świata rozstrzygnął punkt regulaminu mówiący, że w takim przypadku przy równej liczbie punktów decyduje liczba zwycięstw.

  • anonim
    @mateusz3951

    Regulamin FIS> Strona internetowa FIS.
    Tyle w temacie.

  • mateusz3951 doświadczony

    Oficjalna strona FIS nie kłamie. Prevc i Freund zajęli ex eaquo 1 miejsce w klasyfikacji generalnej PŚ.
    KK zdobył jednak Freund dzięki większej liczbie indywidualnych zwycięstw.
    I tyle w temacie.

  • jakledw12 weteran

    @Stinger

    Mam taką samą opinię jak ty. Zwycięzca PŚ = nagroda w postaci Kryształowej Kuli.

    Zresztą jako argument powinno wystarczyć samo stwierdzenie Prevca, dla którego zabrakło jednego punktu do zwycięstwa generalki i powiedział to choćby przed kamerą Skijumping. Dla niego on zajął 2 miejsce, zresztą stał na 2 stopniu podium podczas dekoracji, więc nie ma żadnych wątpliwości.

    Dlaczego w takim razie w klasyfikacji końcowej, dzierży on razem z Freundem pierwsze miejsce? Pytanie do FIS-u.

    Tym oto postem oficjalnie kończę moją przygodę z serwisem Skijumping.pl w sezonie 2014/2015. Podziękowania dla redakcji oraz wszystkich użytkowników, z którymi tak wspaniale było dyskutować w minionym sezonie.

    Do zobaczenia w przyszłym sezonie!

  • anonim
    @Stinger

    Racja. Dobrze to opisałeś, nie ma nic do dodania

  • anonim
    @Stinger

    Naucz się czytać "Profesorze".-http://www.fis-ski.com/ski-jumping/leader-board/

  • pawelf1 profesor
    Wow chłopaki ;;;)))) !!!!

    Czy wy naprawdę nie macie większych problemów ? Temat z cyklu "dup.a Marymy" a wy ....śmiać się chce ;;)) Znajdźcie sobie coś do roboty i przestańcie zajmować głupotami....
    Spokojnych Swiąt!

  • Stinger profesor
    Nazwa użytkownika

    Chyba trzeba powoli kończyć tą dyskusję z nimi bo oni żyją w swoim świecie.
    Wszyscy wiedzą że zwycięzca PŚ dostaje KK tylko ta garstka osób tutaj wmawia sobie i innym że jest inaczej.

    Sam Prevc już się z tym pogodził, mówił że zabrakło 1 pkt a oni dalej żyją w przekonaniu że to Prevc wygrał PŚ.
    Słoweniec pewnie już zapomniał i planuje sobie kolejny sezon by powalczyć o PŚ, a ci będą tworzyć jakieś bajki przez cały rok.

    Zwycięzca KK = zwycięzca PŚ ponieważ KK dostaje zwycięzca PŚ.

  • Stinger profesor
    Mores20

    Severin Freund dostał KK czyli wygrał PŚ.
    Za co dostaje się KK? Chyba za zwycięstwo w PŚ także skoro Prevc nie dostał KK to znaczy że nie wygrał PŚ.
    Skoro ty tego nie rozumiesz to znaczy że nie ma sensu z tobą rozmawiać.

    Sam Prevc mówił że zabrakło mu jednego punktu do zwycięstwa, on już dawno się pogodził z "porażką", a tutejsi kibice dalej walczą o PŚ dla Słoweńca... To się robi już śmieszne.

    Nie odpowiem ci dlaczego na innych stronach Freund jest razem z Prevcem ponieważ nie wiem, ja tych stron nie prowadzę.

    Dodam jeszcze jedno, jeśli ty wzorujesz się na @??? to znaczy że nie masz żadnego pojęcia o skokach.
    Ten typ nie dawno publikował swoje rankingi skoczków, Fortuna dla niego jest lata świetlne przed Małyszem. Ahonen to już w ogóle cienias.
    Także zmień idola bo będziesz za parę dni klepał głupoty jak on.

    Najlepsze jest to że wszyscy wyśmiewali Hofera, mówili na niego że jest z mafii a teraz jacy jego obrońcy... Nie patrzą na to co mówił po konkursach w Planicy tylko teraz bo ta odpowiedź jest wygodniejsza.
    Akurat na Hofera nie powinien się tutaj praktycznie nikt powoływać, najpierw go wyśmiewacie że daje wygrywać tylko mafii austriackiej a teraz patrzą w niego jak w Boga.
    Gościu ma regulamin który próbuje na siłę zmienić po fakcie, PŚ wygrał Freund bo dostał KK. Prevc jest drugi bo nie dostał KK.
    Siłą rzeczy Słoweniec musi być drugi bo skoro nie ma KK to znaczy że nie wygrał.

  • anonim
    @Mores

    Nieprawda. Najprościej w świecie: gdyby Prevc wygrał klasyfikację PŚ, to miałby KK. Bo tak przewiduje regulamin. A nie ma. Czyli...?

    I daruj sobie spoufalanie

  • anonim
    @trololo

    Myślę, że to jest dość istotne.
    Regulamin FISu nie przewiduje dwóch odrębnych klasyfikacji. Zwycięstwo w klasyfikacji generalnej PŚ to to samo co zdobycie Kryształowej Kuli, która jest po prostu nagrodą za zwycięstwo w klasyfikacji generalnej PŚ. Gdyby Prevc naprawdę wygrał klasyfikację generalną PŚ, to na mocy regulaminu należałaby mu się KK. FIS jednak wie, że tak nie jest, dlatego na finalnym podium Prevc był na drugim miejscu, a Freund na pierwszym.
    Powtórzę słowa z relacji zamieszczonej na oficjalnej stronie FIS:
    Prevc was in the lead after his first jump on 236.5 m and was very close to the overall title. But 233.5 m in the final round were not enough. He missed the win today and in the overall World Cup by only 2.8 points.
    ( http://www.fis-ski.com/ski-jumping/news-multimedia/news/article=tepes-wins-final-freund-claims-the-overall-title.html )

    tak, nie ma tu mowy o "World Cup trophy", tylko o "overall World Cup". Czyli klasyfikacji generalnej PŚ. Bitwę tą Prevc przegrał, a przegrany nie zajmuje pierwszej pozycji.
    Najważniejsze w tym temacie są przepisy regulaminu FISu, a te są jasne

  • Mores20 początkujący
    trololo

    Oto właśnie chodzi dokładnie to wszystko opisałeś i zgadzam się w 100%. A nazwa użytkownika niech się dalej spiera,ze Prevc jest w PŚ drugi jest żałosny jak ten jego cały nick.

  • Niemily stały bywalec

    Napisałem do Hofera jak rozstzygnąc tej spór odpowiedział mi, że życzy wszystkim Wesołych Swiąt.

  • trololo początkujący
    Nazwa użytkownika

    1. Prevc wspólnie z Freundem wygrali PŚ (wiadome)
    2. kto zdobył KK? Przecież 2 osoby nie mogą (praktycznie) zdobyć KK. więc tak to wyglada.
    PŚ-punkty
    KK (jeśli jest taka sama liczba punktów)- zwycięstwa w PŚ.
    to na tzw. dogrywkę, żeby nie dopuścić, do tego co wymieniłem w punkcie.2
    Poza tym dyskutujecie o tym jakby to było ważne.

  • anonim
    @trololo

    W przeciwieństwie do niektórych przedstawiam argumenty. Czekam na odniesienie się do nich bez uciekania się do kłamstw.

Regulamin komentowania na łamach Skijumping.pl

  1. Zanim zadasz pytanie na forum - zobacz czy poniżej ktoś już nie dał na nie odpowiedzi.
  2. Redakcja serwisu Skijumping.pl zastrzega sobie prawo do usuwania oraz modyfikowania komentarzy łamiących regulamin - nie związanych z tematem newsa, zawierających obraźliwe treści, atakujących osoby publiczne (a w szczególności zawodników, trenerów, działaczy, polityków), napisanych wulgarnym językiem, spamu, powielania treści newsa itp.
  3. Zabrania się reklamowania innych stron, blogów itp.
  4. Forum to miejsce na przemyślane wypowiedzi i opinie. Do komentowania bieżących wydarzeń na skoczni oraz luźnych pogaduszek służy nasz czat. Komentarze o zerowej wartości merytorycznej typu "Ammann Słabo, Stoch - 125m, co tu tak cicho, czemu nie skaczą" - również będą usuwane.
  5. Komentarze powinny być rzeczowe, napisane poprawnie językowo i bez rażących błędów ortograficznych.
  6. Zapytania, opinie i uwagi skierowane do redaktorów serwisu Skijumping.pl, prosimy przesyłać na nasz adres email. Nasi redaktorzy nie czytają wszystkich komentarzy, często mogą więc wcale nie odpowiedzieć. Zapytania, opinie i uwagi skierowane do moderatorów forum Skijumping.pl, prosimy przesyłać na nasz adres admin@skijumping.pl.
  7. Wszystkich użytkowników forum, prosimy o kulturalną dyskusję. Do rozwiązywania wszelkich sporów i kłótni służy email, gadu-gadu lub inne środki komunikacji.
  8. Aby uniknąć bałaganu i nieporozumień, zabrania się tworzenia i korzystania użytkownikom z więcej niż jednego konta/nicka oraz podszywania się pod innych użytkowników, poprzez tworzenie bardzo podobnych nazw/nicków. W przypadku wykrycia takiego działania, konta będą kasowane, a w skrajnym przypadku (nagminne tworzenie kolejnych kont), użytkownik banowany.
  9. Wszelkie komentarze, atakujące bezpośrednio poszczególnych użytkowników (w tym także oskarżenia o pisanie pod wieloma nickami), moderatorów lub redaktorów, będą bezzwłocznie usuwane, podobnie jak spory między użytkownikami, nie mające nic wspólnego z tematem artykułu. Konta użytkowników, którzy obrażają moderatorów, administratorów, bądź atakują Redakcję Skijumping.pl, mogą być blokowane.
  10. Wszelkie narzekania na to, że komentarze są "bezpodstawnie" usuwane, będą również kasowane. Jeśli ktoś uważa, że jego komentarz był zgodny z regulaminem, a mimo to został usunięty, prosimy o kontakt emailowy na adres admin@skijumping.pl.
  11. Jeśli uważasz, że dany użytkownik nagminne łamie regulamin, wywołuje kłótnie i utrudnia dyskusję w komentarzach, prosimy o kontakt emailowy na adres admin@skijumping.pl.
  12. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania wpisów bądź blokowania użytkowników, którzy używają niecenzuralnego języka, nagminnie wywołują konflikty, spory oraz prowokują innych uczestników forum do kłótni.
  13. Redakcja zastrzega sobie prawo do usuwania użytkowników, których nazwy (ksywki) zawierają wulgaryzmy lub brzmią podobnie do niecenzuralnych słów.
  14. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności, w przypadku, gdy adres IP zablokowanej osoby, jest adresem całej sieci lokalnej. Ewentualne cofnięcie blokady może nastąpić jedynie w przypadku, gdy winny użytkownik zaprzestanie szkodliwych działań na forum.
  15. Redakcja nie odpowiada za treści i opinie prezentowane przez użytkowników forum. Jeśli wypowiedzi naruszają prawo, ich autorzy mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
  16. W przypadku "bana" użytkownika, zabronione jest tworzenie nowego konta, przez 7 dni od momentu blokady konta.
  17. W przypadku nagminnego łamania regulaminu forum oraz ogólnych zasad dobrego wychowania, Redakcja zastrzega sobie prawo do powiadomienia odpowiednich służb, wraz ze wszystkimi posiadanymi danymi użytkownika (adres IP, logi, dane kontaktowe).